Дуборез и гусле

Дуборез и гусле
Контакт: nestorovicnikola@yahoo.com Телефон: +381 (0)64/45-22-049

недеља, 10. фебруар 2013.

Гусле




Гусле




Гусле су једножичани или двожичани инструмент специфичног звука. Углавном прате српске епске песме које опевавају велике историјске догађаје, лирске песме и култ породице.

Гусле са козорогом


Састоје се од карлице преко које је затегнута јарећа кожа и служи као акустична кутија. На карлицу се наставља рукохват на чијем крају се налази детаљ који обично има симболику. У рукохвату је уграђен затезач струне (крчаг).


Гусле



Преко рукохвата и карлице затегнута је струна, као и на гудалу. Превлачењем струне гудала преко струне на гуслама добијамо звук. Струна на гудалу је длака од коњског репа која је врло крта и има особину да прави добро трење при превлачењу струне преко струне. Као последица тога ствара се звук. Незаобилазан део је и коњић, који одваја струну на гуслама од карлице (звучне кутије).


Почетни кораци



Тонови се добијају слично као на гитари, с тим што се на врату гитаре налазе прагови који скраћују жицу производећи тон, док се на гуслама то постиже полагањем прста на струну при чему се добија одговарајући тон. Низ различитих тонова прави мелодију. На гуслама нема тачно обележених тонова па се праве према осећају, односно гуслар мора имати добар слух и осећај да би направио жељену мелодију. Сви тонови су на једној жици па можете покушати да одсвирате и нешто несвакидашње за гусле. Жељена скала се подешава на затезачу тј. затезањем или опуштањем струне. 


Нема коментара:

Постави коментар