Дуборез и гусле

Дуборез и гусле
Контакт: nestorovicnikola@yahoo.com Телефон: +381 (0)64/45-22-049

недеља, 8. децембар 2013.

Гусле на дар



Гусле су специфичан инструмент. Обједињују инструмент са његовом уметничком димензијом. Број тема је неисцрпан, па се буквално може урадити све што замислите. Наравно, не треба претеривати у том погледу. Често се дешава да човек жели одређену тему, што даје лични печат овом инстументу. 
На следећим сликама можете видети тему која је највише пажње привукла. Иако личе на претходне, разлика се може видети у мотивима. Напослетку, ручни рад се не може прекопирати.

Тема: Гусле са орлом
Мотиви: Карађорђе и манастир Милешева



Гусле са орлом

 



недеља, 17. новембар 2013.

Гусле са коњским главама




Гусле са две коњске главе рађене по узору на тему са почетка прошлог века. Циљ је да омогуће континуитет успомена и сећања. Коњ, као и козорог, има симболику још из номадског начина живота. Најчешће се могу срести на подручју Лике за коју су карактеристичне гусле са две струне.



Гусле са коњским главама



Гусле са две коњске главе


субота, 14. септембар 2013.

Одржавање гусала

Козорог

Одржавање гусала у суштини није компликовано. Највећи број проблема настаје неправилним руковањем. Дрвени делови су конзервирани на дуже време и по потреби је довољно освежити их одговарајућим премазом (лакирањем).


Најосетљивији делови су кожа, струне и затезач. Кожа је осетљива на влажност и не треба је излагати условима који би довели до њеног попуштања. Као последица тога дошло би до смањења квалитета звука. Климатски услови могу благо утицати на попуштање коже, али неће пресудно утицати на квалитет звука, јер ће кожа на собној температури повратити своја физичка својства.


Затезач током времена може постати "мекши" за употребу. Ако није израбљен проблем можете решити додајући уситњен (прашкаст) калафонијум у лежиште затезача.


Струне су посебно осетљиве на неправилно руковање. Да би сачували квалитет звука, доњи део струне на гуслама и струну на гудалу не треба дирати рукама. Неопходно је редовно мазање калафонијумом који се може наћи у продавници музичке опреме. Ако се деси да на струни гудала нека нит попусти, можете је физички уклонити водећи рачуна да тај поступак не угрози квалитет гудала.

Козорог

Гусле

Гусле



среда, 14. август 2013.

Рестаурација гусала

Ове гусле су направљене 1933. године, односно имају тачно 80 година. Поштовање према тим годинама довеле су их на ове стране. Рестаурација обично има неколико праваца. Можда желите да извучете бољи звук, надокнадите недостајуће или поломњене делове, освежите инструмент, замените струне и кожу која је попустила, или заштитите и сачувате њихову аутентичност. На следећим сликама можете видети стање пре и после рестаурације.



Циљ је био да се сачува њихов изворни облик као и кожа која датира од када и гусле. Кожа је благо дотегнута и очишћена. 




Исполиране и лакиране лаком који чува архаичну драж. 




Гусле и гудало су добили нове струне и кобилицу (коњић), а са њима и нови звук.



Освежиле су успомене и праве нове за будућност. 



четвртак, 1. август 2013.

Гусле - израда




Гусле са орлом, ручно рађене из једног комада јаворовог дрвета. На врху је орао раширених крила у чврстом ставу. Рађене као инструмент, без "сувишних" мотива који би могли утицати на њихову гломазност и професионалну употребљивост.


Гусле са орлом


Тема је поновљена на захтев, иако су сваке гусле прича за себе и имају своју оригиналност. Основни сервис и одржавање је једноставно и прилагођено кориснику. За одржавање струне на гуслама и гудалу користи се калафонијум који се може набавити у продавници музичких инструмената.


Гусле са орлом


Традиционални инструмент са елементима уметничког дела. Идеалан спој традиционалних, историјских, уметничких и музичких елемената. Осликане мотивима у дуборезу ручне израде.


Гусле са орлом

недеља, 12. мај 2013.

Дуборез за генерације



Ако се дрво добро третира, радови у дуборезу могу дуго трајати. У зависности од дрвета и услова и по неколико векова. Радови у дуборезу остају у наслеђе генерацијама.



Св. Ђорђе у дуборезу



Грб у дуборезу




Инструмент који је још у 12. веку одушевио Фридриха Барбаросу у Нишу приликом посете и преговора са Стефаном Немањом око преласка западних војски у крсташким походима.



Гусле са орлом (Св.Сава на плочици)



Гусле са орлом (манастир Острог)



Овде можете послушати први, необрађен звук инструмента са слика изнад.


уторак, 19. фебруар 2013.

Гусле моје и гудало танко...



Све информације у вези радова можете добити путем електронске поште:

nestorovicnikola@yahoo.com




Гусле - козорог




Гусле - козорог




Гусле - козорог




Гусле - козорог




Гусле - козорог





недеља, 10. фебруар 2013.

Гусле




Гусле




Гусле су једножичани или двожичани инструмент специфичног звука. Углавном прате српске епске песме које опевавају велике историјске догађаје, лирске песме и култ породице.

Гусле са козорогом


Састоје се од карлице преко које је затегнута јарећа кожа и служи као акустична кутија. На карлицу се наставља рукохват на чијем крају се налази детаљ који обично има симболику. У рукохвату је уграђен затезач струне (крчаг).


Гусле



Преко рукохвата и карлице затегнута је струна, као и на гудалу. Превлачењем струне гудала преко струне на гуслама добијамо звук. Струна на гудалу је длака од коњског репа која је врло крта и има особину да прави добро трење при превлачењу струне преко струне. Као последица тога ствара се звук. Незаобилазан део је и коњић, који одваја струну на гуслама од карлице (звучне кутије).


Почетни кораци



Тонови се добијају слично као на гитари, с тим што се на врату гитаре налазе прагови који скраћују жицу производећи тон, док се на гуслама то постиже полагањем прста на струну при чему се добија одговарајући тон. Низ различитих тонова прави мелодију. На гуслама нема тачно обележених тонова па се праве према осећају, односно гуслар мора имати добар слух и осећај да би направио жељену мелодију. Сви тонови су на једној жици па можете покушати да одсвирате и нешто несвакидашње за гусле. Жељена скала се подешава на затезачу тј. затезањем или опуштањем струне. 


субота, 19. јануар 2013.