Дуборез и гусле

Дуборез и гусле
Контакт: nestorovicnikola@yahoo.com Телефон: +381 (0)64/45-22-049

субота, 14. септембар 2013.

Одржавање гусала

Козорог

Одржавање гусала у суштини није компликовано. Највећи број проблема настаје неправилним руковањем. Дрвени делови су конзервирани на дуже време и по потреби је довољно освежити их одговарајућим премазом (лакирањем).


Најосетљивији делови су кожа, струне и затезач. Кожа је осетљива на влажност и не треба је излагати условима који би довели до њеног попуштања. Као последица тога дошло би до смањења квалитета звука. Климатски услови могу благо утицати на попуштање коже, али неће пресудно утицати на квалитет звука, јер ће кожа на собној температури повратити своја физичка својства.


Затезач током времена може постати "мекши" за употребу. Ако није израбљен проблем можете решити додајући уситњен (прашкаст) калафонијум у лежиште затезача.


Струне су посебно осетљиве на неправилно руковање. Да би сачували квалитет звука, доњи део струне на гуслама и струну на гудалу не треба дирати рукама. Неопходно је редовно мазање калафонијумом који се може наћи у продавници музичке опреме. Ако се деси да на струни гудала нека нит попусти, можете је физички уклонити водећи рачуна да тај поступак не угрози квалитет гудала.

Козорог

Гусле

Гусле