Дуборез и гусле

Дуборез и гусле
Контакт: nestorovicnikola@yahoo.com Телефон: +381 (0)64/45-22-049

среда, 14. август 2013.

Рестаурација гусала

Ове гусле су направљене 1933. године, односно имају тачно 80 година. Поштовање према тим годинама довеле су их на ове стране. Рестаурација обично има неколико праваца. Можда желите да извучете бољи звук, надокнадите недостајуће или поломњене делове, освежите инструмент, замените струне и кожу која је попустила, или заштитите и сачувате њихову аутентичност. На следећим сликама можете видети стање пре и после рестаурације.



Циљ је био да се сачува њихов изворни облик као и кожа која датира од када и гусле. Кожа је благо дотегнута и очишћена. 




Исполиране и лакиране лаком који чува архаичну драж. 




Гусле и гудало су добили нове струне и кобилицу (коњић), а са њима и нови звук.



Освежиле су успомене и праве нове за будућност. 



четвртак, 1. август 2013.

Гусле - израда




Гусле са орлом, ручно рађене из једног комада јаворовог дрвета. На врху је орао раширених крила у чврстом ставу. Рађене као инструмент, без "сувишних" мотива који би могли утицати на њихову гломазност и професионалну употребљивост.


Гусле са орлом


Тема је поновљена на захтев, иако су сваке гусле прича за себе и имају своју оригиналност. Основни сервис и одржавање је једноставно и прилагођено кориснику. За одржавање струне на гуслама и гудалу користи се калафонијум који се може набавити у продавници музичких инструмената.


Гусле са орлом


Традиционални инструмент са елементима уметничког дела. Идеалан спој традиционалних, историјских, уметничких и музичких елемената. Осликане мотивима у дуборезу ручне израде.


Гусле са орлом