Дуборез и гусле

Дуборез и гусле
Контакт: nestorovicnikola@yahoo.com Телефон: +381 (0)64/45-22-049

четвртак, 6. децембар 2012.

Техника дубореза



Дуборез у кратким цртама




Дуборез као средство изражавања, у било ком облику, представља процес скидања вишка дрвета. Изражајност се постиже на два начина. Први начин је урезивање дрвета тако да мотив који се представља буде удубљен у односу на позадину. Други начин је да се урезује све око мотива тако да мотив остаје испупчен у односу на позадину. Однос између ова два начина израде дубореза могао би да се опише као  однос између негатива и позитива. Лично користим други начин који је нешто компликованији, али изражајнији у представљању мотива.


Свети Никола


Већа дубина израде захтева више времена и рада, при чему треба обратити пажњу на односе између мотива који су приказани у различитим плановима. Плићи радови са собом носе мање рада али су подједнако изражајни и лепи.


Часне Вериге


Као и у сликарству треба обратити пажњу на скраћења и углове посматрања како би мотив био реално приказан. Први услов је имати оштар и прилагођен алат. Често сам долазио у ситуацију да алат правим или прилагођавам. Други фактор који може утицати на рад је дрво. Сваки комад дрвета је индивидуалан тј. дрво не дозвољава због текстуре и својих карактеристика да изразите све што сте замислили. 


Манастир Милешева


Потребно је уложити труд и стрпљење, а као награду добијете јединствен рад који има своју лепоту и оригиналност.


Захваљујем на пажњи!